Written by on 16/01/2017

90-тите несомнено го одбележаа Златното доба на подземните музички зони кои ги каталогираат субкултурните движења. Без лавина на сметките на Тумблр, кои нудат бесконечна информација за тоа што носи вашиот омилен бенд, препораки на Soundcloud за тоа кој да го слушате следен, или Твитер што го документира стравот од детството на вашиот најомилен гитарист, публикации како што се пионерската DIY zine Sniffin ‘ – Фокусирана музичка ѕвезда се најде во желните раце на безвременската музиката ширум светот. За да прославиме поедноставно време, еве го нашето пандан на петте најиконски подземни зони за кои можеби не сте ги чуле и каде можете да ги прочитате.

Започнувајќи го овој список со OG на сите зина, „DIY zine Sniffin“ беше првата публикација што ја издаде хрониката панк од гледна точка на инсајдерот. Креирано во Велика Британија во 1976 година, веднаш откако уредникот Марк Пери (кој во тоа време беше службеник во банка) го гледаше концертот на Рамонс, Стифан ‘Глуевиот хафасард DIY стил, со титули со врвни мисли, излитена граматика, колнење зборови и неформално пишување го поплочи начинот за многу панк зини што следеа. Поднесувајќи се на идејата на движењето за создавање на своја култура и отфрлање на старата, таа не се претплати на никакви традиционални форми на објавување и, всушност, беше затворена по само 14 изданија, поради страв да се вклучи во мејнстрим музичкиот печат. За жал, не е каталогизиран преку Интернет – но ако сте со седиште во Лондон, можете да ја проверите целата архива во зоната библиотека на Колеџот за комуникации во Лондон.

Сметајќи го како скандалозно во тоа време, списанието САР во 1973 година беше насочено кон тинејџерки и ги хронизираше животите на повеќето иконични групи во деценијата, од Сабл Стар до хипер-контроверзната „група на бебиња“ на Зајдисонце. Со манифест кој скоро може да се нарече феминист, првиот број беше отворен со лути писма од наставници и родители – еден од нив го изненади списанието „не дојде завиткано во обична кафеава хартија“, како што би сакало да речеме некое порно списание – на што редакцијата на Тимот одговори: „Како да им дозволите на девојчињата на Арканзас да одлучат за ѕвезда?“, дури имаше и коментатор што можеше да дојде директно од 2016 година, кој изјави дека на мажите како него не им се допаѓа ова за кое се залага списанието. Осврнувајќи се на своите читатели како Foxy Ladies (исто така име кое се користи за грутки за бебиња), Стар никогаш не ги поткопа своите читатели во тинејџери со феромон, и прикажа многу слики на еден млад Мик Агегер, заедно со стрип-ленти од фантазични сценарија, на пример, каде што е обожавател се облекува како глам рок икона Марк Болан за да се најде на сцената. Со пет печатени броеви кои се макотрпно собрани и дигитализирани, можете да пристапите до целата архива.


Current track

Title

Artist